Една от най-засегнатите от COVID-пандемията икономически дейности търси отчаяно начин да

...
Една от най-засегнатите от COVID-пандемията икономически дейности търси отчаяно начин да
Коментари Харесай

Туроператори искат спешна среща с премиера за създаване на Гаранционен фонд

Една от най-засегнатите от COVID-пандемията стопански действия търси обезверено метод да оцелее. Туроператори и туристически организации, които, с дребни изключения, не работят към този момент цяла година, желаят среща с премиера, на която да обсъдят основаване на Гаранционен фонд в туризма.

Три туристически асоциации -  Обединение " Бъдеще за туризма " /ОБТ/,  Асоциация на българските туроператори и туристически организации /АБТТА/ и Българската асоциация на туристическите организации /БАТА/, са написали писмо до министър-председателя, в което показват своите проблеми и приканват да се потърси решение, написа travelnews.bg.

В писмото те показват, че най-належащият проблем са парите, които туроператори имат да връщат на клиенти за неосъществени поради пандемията пътувания и почивки през предходната година. По оценка на сектора става дума за към 150 млн. лева. 

Затова туроператорите упорстват за основаването на Гаранционен фонд, който да пази потребителите при положение на несъстоятелност на туристическия оператор. Този фонд ще е избавителен за възобновяване на бранша. Това е изключително значимо в този момент, тъй като наближава 13 март - датата, до която би трябвало да бъдат обезпечени клиентите, заплатили през предходната година екскурзии и почивки, които не са се осъществили поради рестриктивните мерки за пътешестване.

Бюджетът отпусна в края на 2020 година 51 млн. лева за туроператорите, с които предпочитано да бъдат върнати парите на клиентите с анулирани пътувания. Освен че е незадоволителна, тази помощ е и доста закъсняла. Кандидатстването за тези пари стартира едвам на 8 февруари 2021 година и към момента не е завършило. Очакват се утвърдените компании да бъдат оповестени доникъде на март, а парите (до 4% от оборота им в предпандемичната 2019 г.) да бъдат преведени през април. 

" Господин Борисов, туроператорите с смут чакат датата 13 март 2021 година и нямат потребен ход ", написа в писмото, което е с копие да министрите на финансите, труда и обществената политика и стопанската система. 

" Няма да можем да обезпечим в цялостен размер клиентите, които чакат една година парите си. Това ще нанесе необикновен удар върху сектора - към този момент има над 100 компании, които се отхвърлят от лицезите си непринудено, само че след 13 март ще има и такива, които ще бъдат принудени да банкрутират ", показват туристическите асоциации. Затова, в случай че не бъдат чути, те приготвят и митинг пред Министерски съвет на 1 март.

Туроператорите посочват, че са покрили каквото могат, само че остава сума от 69 млн. лева, която е непостижима за неработещия отрасъл. След средата на март те чакат да завалят и каузи от ощетени консуматори.

Еврокомисията към този момент предизвести страната ни, че непозволено е разсрочила с 12 месеца изплащането на парите на потребителите и заплаши със санкции. Според евродирективата за пакетните пътувания туристите имат право на парично обезщетение, което са дължи в 14-дневен период.

Още от началото на COVID-кризата браншът упорства за основаване на Гаранционен фонд, концепцията се утвърждава и от министъра на туризма, само че би трябвало да се обезпечат пари от бюджета за първичен капитал.

В писмото си до премиера туристическите асоциации се обосновават за какво е витално необходим Гаранционния фонд:

- България е единствената в Европейски Съюз, която няма подобен. Европейска комисия е отправила инструкции за основаването му още през 2017 година В лятото на 2020 година изтичаше отворената наказателна процедура против страната, само че заради COVID-19 тя се отсрочи за 2021 година През юли т.г.. нашата страна е застрашена да заплати в пъти повече милиони от нужните ни 69 млн. за основаването му.

- Гаранционният фонд щеше да обезпечи клиентите, за които средствата няма да стигнат.

- Гаранционният фонд ще бъде избавителният пояс за сектора при рестарта. Той ще дава сигурност на клиента, че ще пътува и че ще бъде върнат в началната дестинация - нещо, което със сегашните туристически застраховки, не е обезпечено.

- Освен това ще се извърши условието на евродирективата за 100% поръчителство на парите на клиентите, а не както до момента - единствено 23-27% от застрахователите.

- Не на последно място, фондът със своето одитно звено ще прави предварителна защита и отбрана на сектора от банкрути.

Туроператорите към този момент получиха една целева COVID-помощ за действен капитал през есента на м.г., само че тя бе алегорична. По Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност " на сектора бяха отпуснати 10 млн. лева, за които кандидатстваха близо 800 компании.  Парите стигнаха за обезщетения в размер 1% от оборота на всеки претендент - по този начин в листата с утвърдените компаниите се появиха такива с по 50-60 лева помощи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР